Zakelijke kilometers onzakelijk

Een parttime ondernemer in de psychosociale zorg had naast zijn onderneming nog een dienstbetrekking. Zijn werkgever stelde aan hem een auto van de zaak ter beschikking. Deze auto werd echter voornamelijk door zijn echtgenote gebruikt. De ondernemer zelf reed in een auto die hij op de zaak had staan. Woon-werkverkeer naar de werkgever deed hij in die laatste auto. Dat leidt tot fiscale complicaties.

Voor de auto van zijn onderneming hield de ondernemer een rittenadministratie bij om aan te tonen dat hij deze niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden had gebruikt. Bij controle door de Belastingdienst bleek echter dat in de rittenadministratie 1.283 kilometer woon-werkverkeer naar de werkgever was opgenomen. De ondernemer was van mening dat dit zakelijke kilometers waren. Woon-werkverkeer is immers zakelijk.

De Belastingdienst en de rechter denken daar in dit geval anders over. Waarom? Dit gebruik van de auto van de eigen zaak voor woon-werkverkeer naar de werkgever geldt - bezien vanuit de fiscale onderneming - als privégebruik, tenzij er een vergoeding voor dit gebruik in de winst is opgenomen of het loon uit dienstbetrekking deel uitmaakt van de winst. Beide zijn niet het geval. Correctie volgt: volledige bijtelling wegens privégebruik van de auto.

Tip: Hebt u een eigen onderneming naast een dienstbetrekking? Let dan op met gebruik van uw auto van de eigen zaak voor woon-werkverkeer naar de werkgever. Let ook op als u de auto van de werkgever gebruikt voor woon-werkverkeer naar uw eigen zaak.