Hypotheek aflossen en toch renteaftrek behouden

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: uw hypotheek aflossen en toch renteaftrek behouden. Toch kan het. Indien u namelijk een BV opricht waar u vervolgens uw spaargeld als eigen vermogen in onderbrengt, kan deze BV de hypotheekschuld aan de bank voor u aflossen. Resultaat is dat u vervolgens een eigen woningschuld krijgt van uw eigen BV. De hoge rente die u eerst aan de bank betaalde, betaalt u nu aan uw eigen BV. Zo rendeert u geld een stuk aantrekkelijker en houdt u uw renteaftrek!

Voorbeeld:
Stel u heeft een Box 3 vermogen van € 225.000, waarop een rente wordt vergoed van 0,5%. Verder heeft u een hypotheek van € 500.000, waarop een rente is verschuldigd van 4%.

Door het vermogen in de BV te storten en dit aan te wenden ter aflossing van de hypotheek, wordt jaarlijks box 3 heffing bespaard van € 2.026. De BV ontvangt jaarlijks € 9.000 aan rente hetgeen wordt belast met 20% vennootschapsbelasting (€ 1.800). Verder zal deze winst in de toekomst worden belast met 25% inkomstenbelasting (€ 1.800). 

Op deze wijze verdient u jaarlijks:
- Besparing hypotheekrente:         €  9.000
- Besparing Box 3 heffing                      2.026
- Gemiste bankrente                              (1.125)
- Vennootschapsbelasting                   (1.800)
- Inkomstenbelasting                             (1.800)
Jaarlijks voordeel                                  € 6.301

Hou er wel rekening mee dat in veel gevallen jaarlijks een maximum bedrag geldt dat mag worden afgelost van de hypotheekverstrekker.