Betalingskorting VA 2017 interessant?

Heeft u de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2017 ontvangen? Dan heeft u waarschijnlijk ook gezien dat als u deze aanslag in zijn geheel betaalt voor eind februari, u recht heeft op een betalingskorting.

De voorlopige aanslag
De voorlopige aanslag 2017 wordt berekend op basis van een inschatting van uw inkomen. U krijgt tot eind van het jaar de tijd om deze aanslag te betalen. Dat mag u doen in 11 maandelijkse termijnen, waarvan de eerste eind februari moet worden voldaan en de volgende termijnen telkens een maand later. Wanneer u het bedrag van de aanslag echter in één keer voor 28 februari overmaakt dan mag u de door de belastingdienst berekende betalingskorting van het te betalen bedrag aftrekken.

Wanneer is het slim om wel te doen?
De hoogte van de betalingskorting is berekend op basis van een rentepercentage van 4%. Wanneer u uw geld op de bank laat staan krijgt u veel minder rente. Dat zou ervoor pleiten om gebruik te maken van de betalingskorting.

Echter, ineens betalen betekent natuurlijk wel een liquiditeitsnadeel: u bent het geld meteen kwijt. Wanneer u het geld daarom nodig heeft voor andere doeleinden of wanneer u geld moet lenen om de aanslag te voldoen is het niet verstandig om de aanslag in één keer te betalen. U kunt deze dan beter in termijnen betalen.